17.09.2009 07:52

На аграрних (та інших) ринках світу (на 16.09.09)

версія для друку
17.09.2009 07:52

Загально-домінуюча впевненість, що світова економіка виходить із кризи, погнала основні індекси вгору. Бен Бернанке, Голова Федеральної Резервної Системи США, заявив, що "рецесія, схоже, закінчилася". (Схоже!?)

І все ж, 12 трлн. долл. США, що їх вкладено було країнами "двадцятки" в оживлення економічного зростання, мають зіграти позитивну роль.

Триває (починаючи з травня ц.р.) стрімке зростання Глобального Індексу Довіри (Bloomberg Professional Global Confidence Index). Також піднявся й Dow Jones Industrial Average на 108,3 пункти (або 1,1%), хоча до подолання так званого "психологічного бар'єру у 10 000 пунктів йому поки що не вистачає близько трьох сотен.

Індекс MSСІ Emerging Markets Index сягнув максимального значення за більш ніж річний період. (цей індекс - Morgan Stanley Capital International Emerging Market Index - розраховується для 26 країн, в яких ринкова економіка вважається такою, що розвивається. Серед цих країн - Аргентина, Бразилія, Єгипет, Угорщина, Росія, Чехія та інші. Україна до списку не потрапила. Або її вважають ринково-розвинутою (?), або ... про неї забули.)

Долар по відношенню до євро далі знизився й досяг річного мінімуму. Світовими експертами прогнозується його (долара) подальше зниження.

Суперечлива ситуація склалася щодо ф'ючерсів сільськогосподарських продуктів. Порівняно "теплі" прогнози погоди та фіксація прибутку після нещодавніх "раллі" дали підстави для подальшого зниження цін на кукурудзяні, пшеничні та соєві ф'ючерси. (Не "допомогло" навіть півторадоларове підвищення ціни на сиру нафту.)

В той час, коли по Україні, Росії та інших країнах Європи прогнозується зниження обсягів виробництва зернових у поточному маркетинговому році порівняно з минулим, на американських фермерів очікує, згідно з прогнозами, зростання за відповідний період, Зокрема, виробництво кукурудзи - на 7%, сої - на 9,7%. Крім того, впливом фактором вважається й очікуване зростання виробництва австралійської пшениці. (Австралія - четвертий світовий експортер цієї культури.)

(До речі, у відповідь на декілька песимістичних запитів, що надійшли в останні два дні до УАК стосовно перспектив цін на український соняшник, хотілося б послатися на аналітичний звіт, що його розміщено було на нашому сайті. - http://www.agroconf.org/uk/node/10488 та http://www.agroconf.org/uk/node/10484 )

Зміни цін ф’ючерсів різних сільськогосподарських продуктів наведено у доданому файлі.

Аналітичний Департамент УАК

Новини


Яким Ви бачите розблокування експорту аграрної продукції з України?:
Інші опитування